Imunitet i ishrana

Od izbalansirane ishrane do dobrog imuniteta

Da bismo izgradili dobar imunitet, ključna su tri faktora: optimizam, pravilna izbalansirana ishrana i redovna fizička aktivnost.

Da li će neko oboleti od infektivnih bolesti zavisi od osobina uzročnika (virusi, bakterije i gljivice) i infektivne doze, tj. količine uzročnika sa jedne strane i sveukupne odbrane organizma koji je napadnut, tj. od imuniteta sa druge strane.

Kao što je već rečeno i dokazano iz iskustva velikog broja ljudi, jedan od ključnih faktora za sticanje dobrog imuniteta je pravilna izbalansirana ishrana. Ovo se najlakše postiže autofagijom, koja funkcioniše po principu razgradnje nepotrebnih ili nefunkcionalnih ćelijskih komponenti, čime se omogućava njihova pravovremena razgradnja i recikliranje.

Svako od nas poseduje urođeni i stečeni imunitet

Urođeni i stečeni imunitet imaju cilj da brane organizam od raznih bolesti, virusa, bakterija, gljivica, kao i štetnih materija.

Urođeni imunitet je imunitet sa kojim se rađamo i prirodno štiti naš organizam. Aktivan je od rođenja do smrti i čine ga koža, sluzokoža, slojvi koji oblažu organe i određene vrste belih krvnih zrnaca.

Urođeni imunitet može biti:

– pasivni (stiče se na osnovu antitela koji se putem krvi prenose sa majke u bebin organizam i štite dete dok je njegov organizam nezreo)

aktivni (stiče se kada mikroorganizmi prodru u organizam i tada odreaguju ćelije imuniteta neutrališući ih).

Stečeni imunitet može biti:

prirodno stečeni (usled spontane zaraze)

veštački stečeni (usled namerno unete zaraze npr. vakcinacijom)

Stečeni imunitet u I fazi prepoznaje antigene, te aktiviranjem limfocita (B i T) prelazi u II fazu. Nakon toga, u III fazi, vrši se eliminacija antigena i u završnoj, IV fazi memoriše susret infekcije i imunog sistema i na osnovu toga se ponovnom pojavom antigena javlja ista imuna reakcija organizma.

Imunitet je najbolja i najjeftinija životna investicija

Imuni sistem je najvažniji odbrambeni sistem u našem organizmu. Kako starimo, imunitet slabi, pa je to i razlog što su stariji ljudi podložniji različitim oboljenjima. Na snagu imuniteta utiče i kvalitet života koji podrazumeva zdravu ishranu, održavanje lične higijene, bavljenje sportom, boravak u prirodi i izbegavanje loših navika kao što su cigarete i alkohol.

Namirnice bogate biljnim vlaknima (prebioticima) su hrana za korisne bakterije (probiotici) i bez njih probiotici ne mogu da opstanu u digestivnom traktu. Zbog toga su namirnice povećane sitosti i bogate biljnim vlaknima ključni faktor za održanje i brojnost korisnih bakterija u crevima.

Sve ono što utiče na jačanje i slabljenje imuniteta konstantno je u protokolu istraživanja, ali jedno je sigurno, mi možemo sami da utičemo na naš imuni sistem ukoliko vodimo računa o svom zdravlju.

Повезани чланци

19/03/2020
Prebiotska vlakna – zdravlje za 21. vek
Unos dovoljne količine biljnih vlakana . Prebiotici su korisne bakterije od čijeg sastava I količine u velikoj meri zavisi naš imunitete. Da bi te korisne bakterije postojale u dovoljnoj količini...
17/03/2020
Uloga C vitamina u jačanju imuniteta
Postovani potrošači, Poslednjih dana smo se suočili sa Coronavirusom, za koji ne postoji specifična terapija. Na koji način će se manifestovati simptomi i kako će teći lečenje i oporavak zaraženih,...
20/09/2019
До нормалног метаболизма уз Тонус хлеб
Како да успоставите нормалан метаболизам уз помоћ “Тонус хлеба”? Сада је могуће да сваког дана једете здрав , укусан, и храњив пекарски производ, а да при томе не добијате на...